Avenyn/Parkgatan

Här har vi korsningen Kungsportsavenyn/Parkgatan men också korsningen 1938/2018 - alltså exakt åttio år mellan bilderna.
Huset vi ser i förgrunden är Wallenstams hus på Kungsportsavenyn 2.
Avenyns morgonljus finner vi i tidigt 1860-tal då en kommitté utsågs för att arbeta fram en plan samt utlysa en tävling gällande en utbyggnad av området. Vad gatan skulle heta var först oklart. Somliga tyckte att Gustav Adolfgatan var ett lämpligt namn men till slut landade valet på Kungsportsavenyen. Sveriges första och enda aveny var klar i slutet av 1800-talet.
Vid den tid som ena halvan av fotot föreställer så fanns fyra biografer, ett gäng restauranger och caféer men ännu inga butiker i markplan som vi tänker oss Avenyn idag. Två av dessa etablissemang finns kvar än i dag: Restaurang Kometen (som väl får räknas till Avenyn med sitt läge alldeles vid Valand, trots placeringen på Vasagatan) samt Junggrens café på Avenyn 37.

Byggnaden vi ser på bilden (Avenyn 2) är byggd 1877. Från början innehöll byggnaden bostadslägenheter och i bottenplan en salukällare. Från början av 1920-talet har bottenplan används till restaurangverksamheter,  vilket gäller än idag.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Engelbrektsgatan/Avenyn

Kungsgatan västerut