Kungsgatan västerut


Ur Illustrerad vägvisare för Göteborg
Här vandrar vi på Kungsgatan, alldeles före korsningen Magasinsgatan och i mittdelen av bilden strövar du över samma gata 1907.
På den äldre bilden ser vi  bland annat Ingelman & Co Vin och spirituos - ett halvt sekel före det att Systembolaget föddes. 1905 infördes Göteborgssystemet som innebar att lokala systembolag fick monopol på försäljningen och 1917 infördes brattsystemet och motboken. Mellan 1917 och 1919 övertogs alla privata spirituosaaktörer och staten fick monopol på alkoholförsäljning.
Kungsgatan är nästan en kilometer lång och sträcker sig från Harry Hjörnes plats till Esperantoplatsen och namnet är en hyllning till stadens grundare Gustav II Adolf. Kungsgatan i Göteborg är den äldsta gatan i Sverige med detta namn.
I Kungsgatans årsbok från 1920 beskrivs gatan på följande sätt:

"Stensättningen var gropig, och renhållningen var det si och så med. Regnade det, bildades pölar i körbanan, och affärsmännen klagade över att de fingo sina skyltfönster och husväggar överstänkta med smuts. Den oregelbundna stensättningen vållade också, att den tunga trafiken åstadkom våldsamma skakningar in husen."

Precis till vänster om där vi står, på Kungsgatan 23,  låg en gång Folkersonska huset som också under en period kallades Kontubernium - ett gammalt ord för ett logement - där fattiga gymnasiestudenter inhystes.
I Det gamla Göteborg, lokalhistoriska skildringar kan man läsa att där "Här levdes ett muntert liv --- osämjan var bannlyst parter emellan, så snart de satte foten inom kontubernium. --Härifrån hade gossarne inte lång till gymnasium som var beläget i hörnet av Vallgatan och Västra Hamngatan"
Huset finns idag inte kvar.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Avenyn/Parkgatan

Engelbrektsgatan/Avenyn